• Header-kenniscentrum-1.jpg

« Înapoi

Care ciuperci sunt bune și care sunt rele?

schimmels-1-bac-online.jpg12 iun.

Probabil ați observat că există multe tipuri de ciuperci. Unele sunt benefice pentru cultură, iar altele sunt dăunătoare. Care tip ar trebui încurajat să crească și care ar trebui eliminate din grădina sau sera dumneavoastră? În această postare de blog vom prezenta câteva aspecte din lumea minunată a ciupercilor. 

Ciuperci dăunătoare

Cele mai obișnuite exemple de ciuperci nedorite sunt mucegaiul și Mycosphaerella graminicola. În ambele cazuri veți observa un puf care crește pe plante. Există și diverse ciuperci care cauzează putregaiul rădăcinilor. Aceste ciuperci vă pot distruge complet recolta dacă nu o tratați. 

Cum puteți avea grijă ca plantele dumneavoastră să nu fie infectate de o ciupercă?

  • Asigurați condiții de creștere optime. Aveți grijă să nu fie prea umed, umiditatea să fie redusă, asigurați o bună igienă, suficientă lumină etc. 
  • Verificați-vă cu regularitate culturile și îndepărtați părțile afectate. 
  • Lăsați suficient spațiu între plante și îndepărtați buruienile. 
  • Asigurați condiții de creștere igienice. 
  • Administrați preventiv un spray foliar pentru a fortifica și înmulți culturile dumneavoastră. În acest fel, mucegaiul, Botrytis și alte ciuperci nu vă vor putea afecta culturile. 

Culturile dumneavoastră au fost deja compromise? Din nefericire, nu există măsuri organice adecvate pe care să le puteți lua împotriva ciupercilor. Singurul lucru pe care îl puteți face este să înlăturați părțile afectate.  Au fost afectate de mucegai culturile dumneavoastră? Atunci pulverizați pe frunze un amestec de lapte și apă. Citiți mai multe despre aceasta în postarea noastră despre probleme foliare.

Ciuperci benefice 

Din fericire, există și ciuperci care favorizează creșterea culturilor dumneavoastră. Acestea se numesc micorize și sunt o precondiție pentru toate plantele. Ele s-au adaptat la cultură și pot ajunge la pori ai solului care sunt inaccesibili sistemului de rădăcini al plantei. Acești pori ai solului conțin nutrienți, precum apă, minerale (potasă, fosfor) și oligoelemente foarte benefice pentru cultură. 

Micorizele cresc în interiorul și în jurul sistemului de rădăcini, dezvoltând o rețea deasă de fire de hife în sol. Acestea măresc efectiv sistemul rădăcinii, permițând plantei să absoarbă mai bine nutrienții menționați anterior. Pentru mai multe informații, vă recomandăm să citiți postarea noastră privind utilizarea micorizelor. 

Ciuperci BAC: ciuperci năstrușnice

Vă interesează să încurajați creșterea ciupercilor benefice? Atunci luați în calcul Funky Fungi. Funky Fungi cuprinde 4 tipuri de micorize, printre altele. Combinați aceste ciuperci cu stimulatorii BAC, iar ele vor coloniza mai rapid solul din jurul rădăcinilor plantelor dumneavoastră. 

Doriți să aflați mai multe? Puteți oricând să ne trimiteți un e-mail sau să completați formularul nostru de contact. Vă vom oferi cu plăcere recomandări. 

« Înapoi

Scroll to top